Dixit


Igrači: 3-6 (najbolje u 5-6 igrača)
Trajanje partije: 30 min.
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 1 min.
Vreme dok se objasne pravila: 1 min.
Dizajn: Jean-Louis Roubira



KOMPONENTE
Kada otvorite Dixit kutiju, pomislićete „bože na šta sam dao pare?“, međutim, to je tako samo na pravi pogled. U kutiji se nalazi 84 karte velikog formata (čak 8x12 cm) i u celoj igri ne postoje dve iste karte sa istom slikom na sebi. Osim karata (koje praktično čine celu igru) dobija se 6 figurica malih zeka, i 36 tokena (6x6 – 6 za svakog igrača) sa brojevima za glasanje. Unutar same kutije oko „centralne rupe“ u koju su smeštene komponente igre, nalazi se tabla za igru koja jedino služi za obeležavanje poena svakog igrača. Karte i sve komponente su jako kvalitetne, a verujem i izdržljive. Jedini problem može da bude što karte, zbog velikog formata, ne možete da zaštitite gaćama.
9

DIZAJN
Na svakoj karti se nalazi bukvalno samo jedna velika slika i apsolutno ništa drugo. Da, dobro ste pročitali, u celoj igri nema ni teksta, ni brojeva, ni statistika, ni kockica, ni ničeg drugog osim karata sa tripoznim ilustracijama na sebi.
Sve slike su namerno tako nacrtane da predstavljaju neke tripove (ne znam kako bi ih drugačije opisao). Svaka slika je kao ulje na platnu, i na njima neka nikakvih morbidnosti, ali opet nisu ni sve slike cveće-proleće. Apsolutno su primerene svakom uzrastu.
Jedina zamerka koju imam je što se na tokenima za glasanje jako slabo razlikuje crveni igrač od ljubičastog, ali to je nebitno ako se igra u 5 igrača gde crveni ili ljubičasti mogu da ne učestvuju.
9,5

PRAVILA
Prvi put kada sam čuo pravila, odmah sam znao da će igra biti fenomenalna zabava, i uopšte se nisam prevario! A pravila su toliko jednostavna da zaista mogu da se objasne svima za jedan minut.
Na početku svaki igrač vuče 6 karata (od kojih ni jedna nije ista) i prvi igrač koji smisli „nešto“ sa nekom svojom kartom – postaje „prvi igrač“. Nakon toga, ide se „u krug“.
Dakle, igrač koji je na potezu, bira jednu svoju kartu iz ruke i stavlja je na sto, tako da niko ne vidi šta je na njoj. Zatim on opisuje svojim rečima šta otprilike predstavlja slika na toj karti. To može da bude samo jedna reč, ili rečenica, apstraktni pojam, citat neke pesme – nebitno je. Možete se čak služiti i pantomimom, ako želite da igra bude zabavnija. Prilikom opisivanja slike na karti treba paziti, jer kartu ne smete opisati ni previše dobro – ni previše loše, jer ako niko ne pogodi, ili pak svi pogode koja je prava karta, igrač dobija 0 poena. Ako makar neko pogodi tu pravu kartu, igrač dobija +3 poena.
Kada svi čuju opis „glavne“ karte, ostali igrači traže među svojim kartama sliku koja najviše odgovara, ili bar liči, zadatom opisu. Ostali igrači se nadaju da će neko greškom pomisliti da je njihova karta „prava“, što im donosi +1 poen za svakog igrača koji je „pogrešno mislio“. Kada svi igrači odaberu svoju sliku iz ruke, sve karte se pomešaju zajedno da se ne bi znalo koja-je-čija i otkrivaju se.
Zatim se prelazi na glasanje. Svaki igrač (osim onog koji je postavio „pravu kartu“) tajno glasa za jednu od slika za koju on smatra da je „prava“ tj. da najviše odgovara zadatom opisu. Kada se otkrije ko-je-za-koga glasao, prelazi se na sabiranje poena: svako ko je pogodio pravu sliku, dobija +3 poena, i svako ko je uspeo da prevari druge igrače sa svojom kartom taj dobija +1. Onaj ko je promašio, dobija 0 poena. Igra se do 30 poena ili dok se ne potroše sve karte.

IGRIVOST
Nema onoga ko se nije oduševio samom konceptu igre. Sve partije su bile neverovatno zabavne, čak niko ne može ni da se ljuti ako gubi zato što vas niko nije „bekstebovao“ ili tako nešto, jer takvih stvari nema u ovoj igri.
Tokom partija, igrač najviše može da profitira ako u ruci ima sliku koja još bolje odgovara opisu „prave karte“. U tom slučaju dešava se da svi pikiraju na tu pogrešnu kartu, a samo igrač koji je bacio tu pogrešnu sliku (i zna da to nije prava) samo on uspe da pogodi pravu kartu. U tom slučaju taj igrač može da dobije 3+1+1+1 poena, igrač na potezu dobija +3 zato što je bar neko pogodio pravu kartu, a svi ostali 0 poena.
Naravno dešavalo se i da opis karte bude toliko neodređen da apsolutno svi glasaju za različite karte. Važno je naravno i ući u psihologiju ljudi sa kojima igraš.
9,5

PONOVNA IGRIVOST
Baš sam razmišljo „šta kada naučimo napamet sve karte“, jer se partije uglavnom pre završe tako što se potroše sve karte, a ne kad neko dođe do 30 poena. Mađutim, čak i kad se nauče napamet sve karte, mislim da igra tada postaje još zanimljivija(!) jer, zapamtite: „vi ne smete da opišete karte previše dobro“, što znači da, ako dugo igrate, uvek morate da izmislite drugačiji opis za iste karte koje se ponavljaju, a pritom i znate koje sve karte postoje u opticaju, tako da ne smete da date mogućnost drugima da nabiju poene ako imaju bolju kartu u ruci od vaše!
U svakom slučaju, mislim da igra ima veliki potencijal da se igra u nedogled. Naravno, postoji i (za sad, samo) jedna ekspanzija sa novim kartama, a vrlo lako može da ih bude još.
10

UKUPNA OCENA
U svakom slučaju, kvalitetno napravljena igra koja će vam trajati, osim ako ne igrate masnim rukama, tako da pazite čime služite goste kada dođu kod vas. Prelepe ilustracije su primerene svakom uzrastu, polu, ljudima sa svakim društvenim, političkim ili verskim opredeljenjem. Partije traju jako kratko, čak mogu da se prekinu u bilo kom trenutku, tako da Dixit možete igrati i dok čekate društvo da se okupi „za nešto ozbiljnije“ (ako vam se posle toga bude igralo bilo šta drugo)
U svakom slučaju jako zarazno, i svima blisko. Čak sam igrao jednu partiju sa jednim bračnim parom, njihovom majkom, i njihovo dvoje dece od 10 i 13 godina. Naravno, oduševili su se igrom. Verujem isto tako, da vam igra neće skoro dosaditi. Svaka preporuka!
9,5


Napisao: Milan Rančić - Mića

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

4 comments:

  1. Ova igra zvuči neverovatno. Da li znate gde se može nabaviti u Srbiji? Nažalost, nema je u Sigilu ni u mojoj lokalnoj prodavnici ("Dragon", Novi Sad).

    ReplyDelete
  2. Klub Crni Zmaj
    Topličin venac 9 ( u suterenu )
    11000 Beograd

    Veoma dobro opremljena prodavnica, imaju razne verzije Dixit-a.

    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. da li iko zna da li mogu da kupim samo game pieces iz Dixita? izgubila sam belog zeku.. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazalost, tako nesto kod nas jako tesko... Eventualno da probas da nadjes negde na internetu da li moze da se naruci...
      Ili, ipak, kontaktiraj i nase radnje/klubove, mozda mozes da nadjes vise informacija :) Tesko da ove komentare iko sem mene cita xD

      Srecno, u svakom slucaju...

      Delete