San Juan

Igrači: 2-4
Vreme: 30-60 min
Godine: 10+
Vreme postavljanja: 1 min
Vreme dok se objasne pravila: 3-5 min
Dizajn: Andreas Seyfarth



KOMPONENTE
U kutiji se dobija 110 karata, ne baš sjajnog kvaliteta, i onog užeg formata; nekoliko nepraktičnih kartončića sa kojih čitamo cene materijala kad se prodaju; par boljih kartončića sa ulogama; blokčić za računanje pobedonosnih poena kao i drvenu olovku (!?). Kvalitet komponenti bi trebalo da bude bolji, ali nije baš zastrašujuć.
5

DIZAJN
Kartice su jednostavne i pregledne, ali ne i preterano lepe... Dizajn kartončića za cene je ekstremno nepraktičan, ali barem pregledan...
5

PRAVILA
Igra se reklamira kao kartična verzija Porto Rika... Pošto dotični (nažalost) nisam imao priliku da igram, sa njim ga ne mogu porediti; ali mogu sa igrom Race for the Galaxy, za koju sam jednom prilikom napravio i kratak pregled.
Naime, Trka za Galaksiju je suštinski poboljšana verzija San Huana, upakovana u drugo okruženje.
Znači; svaki igrač ima karte koje se dele na produkcione i ljubičaste (ostale), koje imaju svoju cenu, broj pobedonosnih poena koje nose i specijalnu sposobnost vezanu za ljubičaste, tj. sposobnost da prave resurse u slučaju produkcionih.
Na početku poteza, jedan od igrača je guverner, i on ima pravo da prvi izabere jednu od uloga: Građevinar, Trgovac, Proizvođač, Prospektor ili Političar (manje više). Svaka uloga dozvoljava neku akciju za sve igrače (sem prospektora), kao i neku privilegiju za onog koji ju je odabrao. Tako npr. neki igrač izabere Građevinara, posle čega svi imaju pravo da naprave jednu građevinu, dok igrač koji je izabrao može da je napravi uz privilegiju da plati jedan resurs manje!
Kraj igre je kad jedan igrač napravi 12 građevina, posle čega se sabiraju poeni i pronalazi pobednik!

IGRIVOST
Skoro koliko sam ishvalio Trku za Galaksiju, mogu i ovu igru. Igra je veoma laka za učenje, ne zahteva preterano znanje engleskog jezika (naročito što se karte nauče relativno brzo), a ekstremno je zabavna sa stalnim izborima... Naime, karte su u ovoj igri sve; novac za plaćanje izgradnje, resursi za prodaju, zgrade koje pravite... Tako npr. ako imate 4 karte u ruci, i cena karte koju želite da napravite je takođe 4, morate da izaberete Građevinara (on smanjuje cenu za 1), kako bi odigrali tu kartu za preostale 3, tako izbacujući sve iz ruke... Međutim, možda vam u istom potezu treba i Trgovac, kako bi što pre prodali sve one resurse koje imate na produkcionim zgradama!
Poenta cele ove priče je da je igra veoma zabavna i izazovna!
9

PONOVNA IGRIVOST
Relativno mali broj uloga i različitih karata, teško osakaćuju ovu kategoriju. Igra je i Dalje dosta nasumična, ali posle nekog vremena svakako dosadi. Možda bi je neka ekspanzija osvežila i uvođenjem još nekih elemenata produžila joj vek trajanja, ali ovako ne baš sjajna ocena za ponovnu igrivost!
6

UKUPNA OCENA
Igra koja je apsolutni prosek sa svojim komponentama i dizajnom, ima fantastičnu igrivost, ali relativno kratak vek trajanja... Zbog svih loših strana, pre bih preporučio Trku za Galaksiju, koja pored nešto interesantnije igrivosti, ima i nekoliko izdatih ekspanzija!
7

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

1 comment:

  1. Pa Za Puerto Rico, dodji, odigraj i onda napishi recenziju ;)

    ReplyDelete