It's Alive

Igrači: 2-5
Vreme: 30 min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 3 min
Vreme dok se objasne pravila: 3-5 min
Dizajn: Yehuda Berlinger



KOMPONENTE
5 kartonskih paravana za skrivanje novca i delova tela (:o), table za postavljanje delova za vašeg budućeg zombija, gomila malih i relativno tankih kartica, i fini novčići koji predstavljaju pare od 1 i 5 apoena! Bilo bi lepo da su kartice malo kvalitetnije, da su paravani nešto veći i table da su deblje, ali ni ovako nije loše, naročito kad se u obzir uzme cena igre.
6.5

DIZAJN
Dizajn je lepši nego što sam očekivao kada sam kupovao igru, uzimajući u obzir cenu i izdavača. Pregledan je i lep, mada opet ništa revolucionarno.
7.5

PRAVILA
Svaki igrač je ludi naučnik koji želi da napravi čoveka od delova tela koje kupuje od misterioznog stranca. Zombi kojeg pravite se sastoji iz 8 različitih delova, dok svaki deo tela može imati razne cene od 2 do 8 (sem džokera koji vrede 9 i 10). U svom kurug, igrač može da izvuče prvu kartu iz špila, pokaže je svima i izabere da li će da je kupi po punoj ceni, proda za polovinu ili ponudi na aukciju (na kojoj mora da ponudi minimum 1), gde ako on kupi daje pare u banku, a ako neki drugi igrač kupi on dobija taj novac; ili da otkupi pravo na kupovinu nekog dela iz odbačenih stvari drugih igrača (što je preskupa stvar, i praktično se nikada ne koristi, sem ako vam to ne pomogne da završite zombija).
Kada jedan igrač napravi svog zombija, on podiže paravan i govori It's ALIVE! posle čega se sabiraju poeni (vrednosti iskorišćenih delova tela) i preostali novac (koji ne može nositi više od polovine ukupnih poena od delova tela) i određuje se pobednik.
Pravila su prilično laka za objašnjavanje i čitanje, i nepotrebnost znanja stranog jezika svakako pomaže u tome da ovu igru igra veći broj ljudi!


IGRIVOST
Pošto se sve sakriva iza paravana (i novac, i delovi tela koji su kupljeni), suština igre je pratiti šta drugi igrači rade, kako bi znali kada je najbolje odigrati aukciju kako bi nešto kupili jeftinije, ili dobiti više para od drugih igrača.
Ovo, iako možda izgleda lako, veoma je teško, jer već posle par poteza nećete imati pojma ko šta ima, naročito ako igrate u više igrača.
I pored toga, igra je relativno zanimljiva, naročito ako je igrate sa opuštenim društvom.
8

PONOVNA IGRIVOST
Mogućnosti su relativno male i stalno se ponavljaju, tako da nažalost ne vidim kako bi ova igra imala dug vek trajanja. Možda bi neka ekspanzija uspela malo da popravi stvari, ali od tako malih izdavača, ne bih tako nešto očekivao.
5

UKUPNA OCENA
Komponente koje su, uglavnom zbog simpatičnih novčića nešto iznad proseka, dizajn koji je mnogo lepši nego što sam očekivao i veoma dobra igrivost dolaze.
6.5

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment