A Game of Thrones

Igrači: 3-5
Vreme: 120-240 min
Godine: 13+
Vreme postavljanja: 10 min
Dizajner: Christian T. Petersen




KOMPONENTE
Kao i svaka igra Fantasy Flight-a, ova igra ima komponente fantastičnog kvaliteta. Razni brojači od debelog kartona, odlična tabla, solidne kartice i, za ostajanje u duhu Euro igre, drvene figure za predstavljanje jedinica.
10

DIZAJN
Opet, u duhu FFG-a, igra izgleda fantastično. Tabla je pregledna i predivno ilustrovana, kartice su detaljne i veoma precizne u dočaravanju Martinovog sveta. Jedina zamerka kao i obično ide na drvene komponente, koje (kao i uvek) ne mogu izgledati toliko lepo i verno bez preskupe obrade. U svakom slučaju, fantastičan dizajn!
9

PRAVILA
Igra Prestola je prva društvena igra (ne računajući klasike kao što su Riziko, Monopol i sl) koju sam dobio jednom prilikom kada mi je brat bio u Švajcarskoj. Pre svega zbog zaljubljenosti u serijal Pesme Leda i Vatre, bio sam oduševljen ovom igrom! (Za one koji nisu čitali knjigu, odmah u knjižare!)
U svakom slučaju, igra je suštinski znatno unapređena verzija Diplomatije, sa svim svojim zabadanjima noža u leđa najboljem prijatelju, devojci i dr...
Svaki igrač vodi jednu kuću u borbi za presto, pravi armiju, preuzima resurse i koristi svoj uticaj kako bi se podigao na tri glavne lestvice (presto, vojna moć i uticaj na dvoru). Sve ovo se dešava u odnosu na karte koje se izvlače i prikazuju opšta dešavanja u Vesterosu u toku tok kruga (i to je otprilike sve što će te videti od nasumičnosti) i utiču na sve igrače. Pored toga, na ovim kartama se može desiti da povećavaju nivo opasnosti napada od Divljaka, kao i da dođe do samog napada, kada se igrači zajedno bore protiv njih. Naravno, u ovoj igri, "zajedno" je prilično relativna stvar i neko ko vam je do pre 10 minuta bio "lojalni" saveznik, sada već može biti vaš najveći neprijatelj... No, tako je to bilo (i jeste) u realnom svetu, kao i u samoj knjizi koju ova igra predstavlja...
Posle svih tih nasumičnih dešavanja, svaki igrač skriveno postavlja naređenja svojim jedinicama (od kojih su neka jača od drugih, ali ih možete postavljati samo ako ste visoko rangirani na tabeli uticaja na dvoru), nakon čega igrači odigravaju svoja naređenja po redu koji pokazuje uticaj na prestolu! Ako dođe do borbe, umesto kocke igrači skriveno biraju jednu od karata (koje predstavljaju uticajne ličnosti te kuće), da vode vojsku i pomognu joj u pobedi. Karte su raznih snaga, ali jednom iskorišćena karta se ne može koristiti dok ne iskoristite sve ostale! Ovde mnogo pomaže uticaj vojne moći, jer igrač koji je prvi na toj lestvici ima pravo da uveća svoju snagu u jednoj bici u potezu za jedan, a ako je rezultat izjednačen, pobednik je onaj koji je uticajniji!
Što se tiče samih pravila, nisu komplikovana, relativno su intuitivna i laka, ali ih ima prilično, pa igra nije baš za početnike.

IGRIVOST
Drugi razlog zbog kojeg ova igra nije za početnike je to što zahteva dosta koncentracije, razmišljanja, a da pri tom veoma brutalno kažnjava one koji veruju ljudima ili naprave druge greške! Samim tim ova igra nije za svakoga, ne samo zbog svoje zahtevnosti, već i zato što mogu da je igraju samo oni ljudi koji se neće naljutiti na vas ako ih posle 6 krugova (od 10) napadnete sa leđa, samo minut pošto ste se zakleli da to nećete uraditi...
U svakom slučaju, ovo je igra, koja po meni (sem dužine igranja) nema mane sa dobrom ekipom, koja će se uz smeh sećati šta se sve desilo dok ste sedeli za stolom.
9.5

PONOVNA IGRIVOST
S obzirom na nizak nivo nasumičnosti, ova igra izgleda kao nešto što neće imati dug vek trajanja... Prva dva kruga uglavnom to i prikazuju, uzevši da će sa istim brojem igrača, svi igrači (koji su barem 2-3 puta odigrali igru), praviti iste poteze. Međutim, karte događaja u Vesterosu, osetno menjaju tok igre nadalje praveći je uvek drugačijom! Po meni je zapravo, stvarno genijalno, kako tako mali nivo nasumičnosti (i to onaj koji utiče na sve igrače istovremeno), može toliko da promeni igru! Uz to, ovo je igra koja pored trajanja od 2-4 sata, ima veoma visok nivo zahtevnosti, pa se neće moći tako često igrati... Uz to, FFG nudi dve velike ekspanzije koje će verovatno dodatno produžiti vek trajanja!
9.5

UKUPNA OCENA
Verovatno ne omiljena, ali sigurno jedna od njih, ova igra će uvek biti blizu mog stola, iako je već neko vreme nisam igrao! Tome nije doprinela samo moja ljubav prema Pesmi Leda i Vatre, već i fantastične komponente, jako lep dizajn i igrivost koja je podigla diplomatiju na jedan mnogo viši nivo, sa tom sitnicom koja dodaje nasumičnost, koja nam na kraju daje tako visoku ocenu za ponovnu igrivost!
Igra koju mogu svakome da preporučim!
9.5

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

1 comment: